Algemene Informatie

Informatie houtbouw

Uw houten woning of houten chalet is een uniek product dat daarom ook de juiste aandacht verdient. Daarom leggen wij u graag het één en ander uit met betrekking tot houtbouw en een aantal belangrijke punten die u moet weten want een huis (laten) bouwen is niet zomaar iets. Het vraagt de nodige kennis, vakmanschap en ervaring om de gewenste kwaliteit te realiseren.

De factoren die hier onder genoemd worden zijn medebepalend voor de kwaliteit en het resultaat

 1. De temperatuur op de locatie
  Afhankelijk van het land is het bijv. van belang om te kijken naar de hoeveelheid zonuren in een land of locatie en de positie van het huis of chalet. Er is altijd een zonkant en een schaduwkant. De zonkant heeft dan ook veel meer  te lijden dan de schaduwkant en daar kan rekening mee gehouden worden. Of het huis gebouwd wordt in Italië, Oostenrijk of Nederland is wel bepalend. Er dient rekening gehouden te worden met de omstandigheden die per land behoorlijk kunnen verschillen zoals het klimaat.
 1. De luchtvochtigheid van de locatie
  Er dient rekening gehouden te worden met de droging van het hout. Als de houtdroging (luchtvochtigheid) van de fabriek niet overeenkomt met de luchtvochtigheid op de bouwlocatie kan dat problemen veroorzaken. Als het hout te droog aankomt zal het op korte termijn vocht gaan opnemen vanuit de omringende lucht waardoor het hout gaat uitzetten. Als het hout een te hoog luchtvochtigheidsgehalte heeft ten opzichte van de bouwlocatie zal het te veel vocht verliezen waardoor het hout gaat scheuren en/of het huis te veel krimpt met alle nare gevolgen van dien.
 1. Houtsoorten
  Wij werken met verschillende houtsoorten. De meeste houten huizen worden opgebouwd met grenenhout of vurenhout.
  Grenenhout en vurenhout zijn van dezelfde familie (naaldbomen) maar het hout is niet gelijk.
   Zachthout
 • Grenen: heeft een mooie kleur maar is een zachte houtsoort. Vaak worden hier ook meubels van gemaakt.
 • Vuren (abies alba): deze boom kan wel 40m hoog worden met een kaarsrechte stam, hout heeft een witgele kleur, iets minder van kleur dan grenen, maar wel sterker hout.
 • Vuren (abies pinacea): gelijk aan de abies alba, maar heeft minder noesten/kwasten en de kleur is meer gelig.
 • Vuren (lariks): is wat vettig en hierdoor beter bestand tegen vocht. De kleur is geel/groen en ruikt erg lekker. Is het sterkste hout in de categorie vurenhout maar ook wel aan de prijs.

Hardhout
Wit-eik: heeft een zeer mooie en strakke uitstraling. Kan gebruikt worden voor houtstapelbouw, buitenbekleding, binnenbekleding en skeletbouw. Het voordeel van hardhout is dat in deze houtsoorten geen boktor kan komen. Het is een zeer duurzaam hout.

 1. Technieken
  Er zijn diverse methoden voor het bouwen van een houten huis of chalet. Wij hebben een aantal bouwmethoden die wij hieronder zullen toelichten. Elke bouwmethode heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.
 • Houtskeletbouw: van binnen naar buiten gezien:             
 • buitenbekleding van verschillende dikte (4cm-6cm-8cm-10cm)
 • regelwerk t.b.v. spouw/ventilatie
 • osb-platen 1,2cm
 • anticondensfolie
 • skeletframe met isolatie (dikte is afhankelijk van de Rc-waarde die gevraagd wordt)
 • anticondensfolie
 • osb-platen 1,2cm
 • regelwerk t.b.v. spouw voor elektra
 • afwerking met schroten of gipsplaten of een ander materiaal.
 • Houtstapelbouw: Ook hier zijn er meerdere mogelijkheden voor de uitvoeringen:
 • Houtstapelbouw met rechte logs (enkelwandig)
  Houtstapelbouw met rechte logs: er wordt gebruikt gemaakt van een (dubbele) veer en groef. Er kan tot 8cm gewerkt worden met massief. Boven de 8cm werken wij met gelamineerde logs. De dikte kan variëren van 4cm tot 20cm. Optioneel kan er bij deze uitvoering gewerkt worden met een geïsoleerde buitenwand. Eerst hebben we dus de rechte logs aan de buitenzijde. Aan de binnenzijde van de buitenwand komt dan een regelwerk met isolatie waartegen dan de binnenbekleding geplaatst word met bijv. gipsplaten of schroten.
 • Houtstapelbouw met ronde logs (enkelwandig)
  Houtstapelbouw met ronde logs: ronde logs kunnen massief zijn maar ook gelamineerd. De diameter varieert van circa  ø16cm tot circa ø35cm. Ook grotere diameters zijn mogelijk.
 • Houtstapelbouw dubbelwandig (met isolatie tussen de dubbele wand) in rechte logs of halfronde logs
  Houtstapelbouw dubbelwandig: de uitvoering kan bijv. zijn dat de buiten- en binnenwand gelijk zijn. ook kan men kiezen voor een dikkere buitenwand en een iets smallere binnenwand. De afstand tussen deze twee wanden is bepalend voor de Rc-waarde die behaald moet worden.
 1. Voor- en nadelen van de diverse bouwmethoden

De voor- en nadelen worden besproken tijdens het eerste gesprek. Hiervoor zorgen wij dat er tijdens het gesprek de juiste kennis aanwezig is om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.

 1. Ramen en deuren

De ramen en deuren kunnen geleverd worden in diverse kwaliteiten. Wij kunnen op dat vlak zeer veel aanbieden. Er kunnen ramen en deuren gemaakt worden van vurenhout maar ook de betere kwaliteiten zoals Meranti, Mahonie en Iroko. Het beslag van de ramen en deuren is van een zeer goede kwaliteit. Ook dubbele deuren en schuifvouwwanden zijn door ons leverbaar.

 1. Isolatie

Isolatiematerialen zijn er in diverse uitvoeringen. Standaard gebruiken wij minerale wol. Dit kan uiteraard in verschillende diktes geleverd worden. Afhankelijk van de benodigde isolatiewaarde. Ook werken wij met natuurlijke producten zoals thermo-hennep (houtisolatie). Voor woningbouw zijn vastgestelde isolatiewaarden die gerealiseerd dienen te worden. Hierdoor is niet elke bouwmethode geschikt voor permanente bewoning. Wij kunnen met gespecialiseerde software de juiste Rc-waarde berekenen per bouwmethode. Met deze waarde kunnen wij, indien nodig, de wanddikte (lees isolatiedikte) variëren zodat de gewenste RC-waarde behaalt word.

 1. Opbouw

Veel bedrijven leveren complete pakketen af bij de kopers. Vaak is dit ook de wens van de koper om zodoende geld te besparen.  Wij raden dit in de meeste gevallen af. Het bouwen van een houten huis vraagt veel vakmanschap en ervaring. Als er in de basis iets  fout gaat komt dit in de rest van het huis terug. Met alle gevolgen van dien. Een ander nadeel van zelfbouw is de garantie. Alle verantwoording ligt dan bij u. als er dan iets fout gaat zit u in de problemen. Wij bouwen onze geleverde woning graag op met een gespecialiseerd team dat al vele houten huizen gebouwd heeft. Op deze wijze bent u verzekerd van een goede kwaliteit en kunnen wij ook garantie geven op de structuur. Als u toch de opbouw zelf ter hand wil nemen: bezint eer ge begint.

 1. Prijzen

De prijs van een houten woning wordt bepaald door meerdere factoren:

 • De structuur van het huis
 • Aantal vierkante meters en hoogte
 • Aantal kamers (hoe meer kamers, hoe hoger de moeilijkheidsgraad)
 • Het aantal ramen en deuren
 • Houtsoorten
 • Isolatiesoort en benodigde dikte vanwege de isolatiewaarde
 • Soort dakbedekking
 • Dakkapellen of dakknikken
 • Soort vloeren
 • Lakken/beitsen
 • Bouwlocatie cq. bereikbaarheid

Voor het maken van een juiste prijs vinden wij het van belang om de persoon achter de aanvraag beter te leren kennen. Hierdoor zijn wij in staat om goed op de wensen van de potentiële opdrachtgever in te spelen. Een gesprek is voor beide partijen een belangrijk onderdeel als eerste stap in de aanloop naar uw ideale woning. Dit eerste gesprek doen wij geheel vrijblijvend en kosteloos. U bent hierdoor niet aan ons gebonden.

 1. Architect

In aanloop naar de bouw van uw droomhuis bieden wij u een bijzondere concept. Indien gewenst zorgen wij ervoor dat onze architect bij u thuis komt om zo samen met u uw droomhuis op te zetten. Onze architect komt dan met zijn laptop bij u thuis en kan zo samen met u uw droomhuis vormgeven. Zo heeft u direct invloed op het resultaat en kunnen er direct keuzes gemaakt worden wat betreft de constructie.

Het Ro-home team

 • Marco de Leeuw (berekeningen en offertes, tekeningen en technieken)
 • Marian Spataru (communicatie en bouwtechnieken)
 • Liviu Pop (ingenieur en bouwconstructeur)
 • Bogdan Cuilei (architect)
 • Rosu Mara (3D specialist)

Diverse trefwoorden voor deze website zijn onder andere: houten huis bouwen; houten huis, houten huizen, houten chalets; houtskeletbouw, houtstapelbouw, loghouse, loghouses, loghuis loghuizen, rondstam, ronde stammen, handcrafted duurzaam bouwen, scherpe prijzen, duurzaamheid, passiefhuis, passief huis, passieve woningen, duurzaam bouwen, duurzaam wonen, lage energiewoning, nul-energiewoningen, energie neutraal, energie-effectief, zonne-energie, houten woning, houten huis, houten huis bouwen, houtstapelbouw, houtskeletbouw, houten chalet.