Belangrijke informatie

Bij het zoeken naar de juiste bouwer voor uw houten woning of chalet is het belangrijk te letten op een aantal zaken.

Als u zich bezig gaat houden met het (laten) bouwen van een houten huis of houten chalet is het verstandig dat u te rade gaat bij meerdere leveranciers van houten huizen. Zo kunt u meerdere leveranciers met elkaar gaan vergelijken. Daarbij kan gelet worden op diverse punten. Bijv.

  • Hoe is de houding van de verkoper?
  • Welke informatie krijg ik?
  • Hoe is de informatie qua inhoud die mij vertelt wordt?

Omdat het vaak zo is dat men weinig of geen kennis heeft van het bouwen van houten huizen kan dat vaak een valkuil zijn. Het bouwen van een houten huis of houten chalet vraagt specialistische kennis. Zo is het belangrijk dat er bijv. gelet wordt op de locatie ivm luchtvochtigheid. Hoe is de ligging van het kavel? Staan er veel bomen in de buurt? Ligt het aan het water? En zo zijn er nog veel meer belangrijke vragen die gesteld moeten worden.

Maar niet alleen de ligging, locatie etc zijn van belang. Ook uw specifieke wensen zijn zeer belangrijk. Het moet tenslotte uw woning of chalet worden en niet die van ons of iemand anders.Wordt er dus goed naar u geluisterd? Worden de aangedragen zaken door de verkoper goed onderbouwd? Of probeert men alleen maar zo snel mogelijk wat te verkopen voor de omzet en daarbij de kwaliteit uit het oog verliezend?

Ook garantie is een belangrijk punt bij de aanschaf van een houten huis of houten chalet. Durft men u een garantie te geven? Of is het na de oplevering dat de relatie beeindigd is? Uiteraard is dat pas veelal achteraf te zien maar dan is het vaak te laat.

Het zal dus voorkomen dat u bij verschillende bouwbedrijven een offerte aanvraagt voor een houten huis of houten chalet en dan behoorlijke verschillen in prijzen terugziet van verschillende aanbieders. Voor de hand liggend is het feit dat u direct valt voor de offerte met de laagste prijs. Want wie wil dat niet? Kwaliteit voor een lage prijs? Maar nu komt het: wat zijn nu de verschillen! Voorkom dat u appels met peren gaat vergelijken. Voorkomen is beter dan genezen en goedkoop is dan veelal duurkoop. Met daarbij de kans dat u een dure teleurstelling rijker bent.

We hebben eens een schrijnend voorbeeld meegemaakt met mensen die ons benaderd hebben in verband met hun gekochte woning. Zij hadden een bestaande schitterende houten woning gekocht met herkomst noord-europa. De woning zat keurig in de verf en leek goed onderhouden. Totdat na een aantal jaren bleek dat de wandopbouw technische mankementen vertoonde en de hoeken compleet verrot waren en wat dan ook zichtbaar was. Een groot probleem voor deze mensen en uiteraard een flinke ontgoocheling. Dit had een droomhuis moeten zijn maar  werd een spookhuis. De reparatiekosten waren navenant. Het probleem van deze woning was de slechte kwaliteit in wandopbouw.

Bij houtskeletbouw zijn er de volgende belangrijke aandachtspunten:

  • Is het skeletframe behandeldt met een brandvertragend middel? Zo niet, dan kan dat gevolgen hebben voor een verzekering. Een verzekering zal bij afsluiten hierover waarschijnlijk niets melden terwijl het wel in hun algemene voorwaarden staat. U loop dat het gevaar bij een calamiteit niets uitgekeerd te krijgen vanwege het feit dat niet is voldaan aan bijv. brandvertraging.
  • Wat zijn de afmetingen van het skeletframe? Deze zijn bepalend voor de sterkte van de woning.
  • De buitenwanden moeten voorzien zijn aan de buitenzijde met  een ventilatiespouw. Dit voorkomt dat het hout vochtig wordt. Met de spouw wordt het vocht gereguleerd.
  • Wat is de dikte van het skeletframe van zowel de buitenmuren als de binnenmuren? Dit heeft direct te maken met de isolatiewaarde van de woning maar ook met het geluid!
  • Worden de elektrakabels door een extra spouw geleid in de wand of worden deze gewoon tussen de isolatie gepropt? Dit geldt uiteraard ook voor waterleidingen!
  • Worden er dampopen en dampremmende folies gebruikt? Dit is erg belangrijk voor de vochtregulering in de wanden.
  • Zijn de balken van de verdiepingsvloer stevig genoeg uitgevoerd? Als deze niet sterk genoeg zijn kan dit grote gevolgen hebben. In eerste instantie zult u daar geen last van hebben maar als u er eenmaal woont en de vloer blijkt te veren en niet goed te isoleren dan heeft u een groot probleem.
  • Het skeletframe moet zelf helemaal dicht zijn zodat er geen vocht kan binnendringen of ongedierte. Als er vocht kan binnendringen kan het isolatiemateriaal aangetast gaan worden met mogelijke ongewenste geuren die uw huis binnendringen en een afnemende isolatiewaarde. Ook ongedierte is uiteraard niet gewenst.
  • Zelfbouw van het houtskeletbouw is een hele uitdaging. Dit kunt u beter door specialisten  laten uitvoeren. Hierdoor behoudt u tevens garantie  op de constructie.
  • Het tekenwerk kan bij voorkeur gedaan worden door een architect of constructeur die bekend is met houtskeletbouw. Een architect die bekend is met de traditionele bouw in steen houd waarschijnlijk geen rekening met de specifieke eigenschappen bij houtskeletbouw.

Bij houtstapelbouw zijn er de volgende belangrijke aandachtspunten

  • Welke diameter stammen worden er gebruikt? Erg belangrijk is dat er een goede diameter gekozen wordt in verband met de bestemming. Als u er alleen zomers in verblijft in bijv. een vakantiechalet kan er worden volstaan met een kleinere diameter. Gaat u er ook ‘s winters in verblijven dan is een grotere diameter zeer wel aan te bevelen en dienen de stammen onderling ook geisoleerd te zijn.
  • Wat is de kaplocatie van de bomen? Er zijn bedrijven die werken met hout uit rusland uit de bossen van tsernobil, en dat wilt u vast niet hebben in uw droomhuis of droomchalet
  • Kan er een certificaat overlegd worden? Heeft het hout een keurmerk? Fsc?

U ziet het: let op met wie u in zee gaat. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.