Buitenwanden
Duurzaam bouwen en isolatiedikte
Om het gewenste resultaat te behalen voor bijvoorbeeld een passiefhuis of een lage –energiewoning wordt er gebouwd met zeer goed geïsoleerde muren. In onze wanden bij de houtskeletbouw voor passieve huizen of chalets gebruiken wij dertig cm isolatie en bij het dak veertig cm. De isolatie dient zoveel mogelijk continu door te lopen zonder onderbrekingen omdat elke onderbreking een lekverlies kan opleveren.
Duurzaam bouwen en luchtdicht bouwen
De schil van de woning is mede bepalend voor het resultaat. Hiervoor is ook het nodig om deze schil luchtdicht te maken. Elke kier of naad kan een ongewenste luchtstroom of lekverlies opleveren met als nadelig effect bouwschade en ongewenste en ongecontroleerde ventilatie terwijl er juist sprake is van een balanssysteem wat inhoudt dat alle ventilatie gecontroleerd dient te zijn. Een luchtdichte schil is dan ook zeer belangrijk. Bij een passiefhuis of passiefchalet geldt dat er een maximale lekkage van lucht mag zijn van 0.6x het volume per uur.
Duurzaam bouwen en koudebruggen
Een ander aandachtspunt bij het bouwen van een passiefhuis of lage-energiewoning is het voorkomen van koudebruggen. Dit houdt in dat er geen bouwdelen zijn die onnodig warmte/koude van binnen naar buiten of vice versa geleiden.
Wandopbouw buitenwand houtskeletbouw
De opbouw van onze houtskeletbouwwanden is een door de jaren heen ontwikkeld en doordacht systeem. Aan de buitenzijde wordt gewerkt met diverse mogelijkheden aan wandbekleding. Achter deze wandbekleding is een ventilatiespouw voorzien die licht ventileert waardoor het vocht ken reguleren. Dan komt het hart van de skeletbouwwand met een dubbelwandig skeletframe en onderlinge scheiding van de binnen- en buitenwand. Deze houtskeletbouwwand wordt voorzien van folie die waar mogelijk naaddicht wordt dichtgetaped. Aan de binnenzijde van de zeer goed geïsoleerde houtstkeletbouwwand is een aparte spouw voorzien voor eventuele bekabeling en elektra. De binnenwand kan op diverse manieren afgewerkt worden met bijvoorbeeld een zeer chique wit eiken wandafwerking.
- Buitenwandbekleding met wanddelen vanaf 1,9cm of meer
- Ventilatiespouw 4,4cm x 2,2cm
- Osb-platen 1,2cm
- Dampdoorlatende folie (naadloos dichtgetaped)
- Skeletframe 15cm x 8cm
- Isolatie 15cm (bijv. Thermo-hennep)
- Folie (naadloos dichtgetaped)
- Skeletframe 15cm x 8cm
- Isolatie 15cm (bijv. Thermo-hennep)
- Dampremmende folie (navadloos dichtgetaped)
- Osb-platen 1,2cm
- Spouw tbv elektra
- Binnenwandbekleding met wanddelen 1,9cm
Totale dikte buitenwand: 44.5cm
RC-waarde: ca. 7m2K/W