Douche WTW

Wat is een douche WTW
Bijna alle energie die gebruikt is om het water te verwarmen verdwijnt door de afvoer. Jammer, en niet nodig, want met een douche warmtewisselaar(douche- WTW) kunt u het grootste deel van de warmte recyclen!
Uw eigen afvalwarmte is een duurzame energiebron die letterlijk voor het grijpen ligt.

Waarom een douche WTW
Als u gaat douchen bent u bij een gemiddelde douchebeurt van ca. 5 min. en een verbruik van ca.12liter per minuut ongeveer 60liter water kwijt met een temperatuur van rond de 40°. Dit water bent u normaal gesproken gewoon kwijt en daarmee ook de warmte en energie die nodig is geweest om het water op temperatuur te brengen.

De hoeveelheid energie kunt zich eenvoudig voorstellen door te bedenken hoeveel gas u nodig heeft om 60liter water op een temperatuur van ca. 40° te brengen.

douche-dchwd01

Hoe werkt het
In de praktijk blijkt dat niet alle warmte kan worden teruggewonnen maar toch nog wel een behoorlijk deel, namelijk meer dan de helft.

Het principe van de warmtewisselaar is als volgt. De wisselaar is opgebouwd uit twee concentrische buizen. Door de binnenpijp stroomt het afgevoerde douchewater. Dit douchewater stroomt langs de wand van de buis met grote snelheid naar beneden. Het leidingwater dat verwarmd moet worden stroomt door het ringvormige kanaal tussen de buitenpijp en de binnenpijp.

De waterinhoud van de warmtewisselaar is zeer weinig en is maar 0,3liter. Hierdoor reageert de warmtewisselaar heel snel zodra er gedoucht wordt.

Besparing
Een douchewater warmtewisselaar;
- Bespaart bij 4 persoonshuishouding gemiddeld ca. 200 m3 gas per jaar!
Hoe meer personen in een huishouden en hoe meer (langer) er wordt gedouched hoe groter de
besparing natuurlijk!
- Wordt tegenwoordig regelmatig in nieuwbouwprojecten toegepast om aan de verplichte EPC-
norm te voldoen.
- verdient zich in 3 – 5 jaar terug (afhankelijk van het gebruik van uw douche)
Douche-pijp WTW
De douche-pijp warmtewisselaar is bedoeld voor plaatsing in een verticale afvoer onder een douchebak. Daarvoor hebt u in de verticale afvoer wel een ruimte nodig van ca 2,40-2,45 m en dat kan dus meestal alleen als de douche op de bovenverdieping is geplaatst. Deze uitvoering kan tot wel 65% van de warmte terugwinnen uit het afvoerwater!

douche-dchwd02Douche-bak WTW
De douche-bak warmtewisselaar gecombineerd met een speciale douchebak is voor die gevallen waar de douche-pijp warmtewisselaar niet kan worden geplaatst. Deze uitvoering komt in de plaats van een gewone douchebak en kan tot wel 55% van de warmte terugwinnen uit het afvoerwater!

Beide uitvoeringen zijn uitgebreid getest en gekeurd en voldoende aan alle betreffende wetten en eisen. Mits geïnstalleerd volgens de voorschriften is er geen gevaar voor legionella.

 douche-dchwd03