Houten Huizen

Houten huizen

U kunt bij ons terecht voor  uw houten woning of chalet. De bouwstijlen die wij kunnen bieden zijn houtskeletbouw en houtstapelbouw. Wat het uiteindelijk wordt is aan u en in sommige gevallen de gemeente die bijvoorbeeld alleen houtskeletbouw toestaat omdat zij vinden dat het geheel wel moet passen in het landschap. Een houten huis in houtskeletbouw is qua uitstraling natuurlijk wel makkelijker in te passen dan een houtstapelbouw met ronde stammen. Bij een houten huis of houten chalet in houtskeletbouw heeft u meerdere stijlen qua uitstraling van de woning die zo ieder hun eigen specifieke karakter geven aan het huis of chalet. Een loghouses blijft in alle gevallen een loghouse aan de buitenzijde terwijl een houtskeletbouw diverse uitstralingen kan hebben door de diverse soorten afwerkingen.

Een houten woning of houten chalet in houtstapelbouw heeft een bijzondere uitstraling vanwege de ronde stammen (loghouses). Voor het juiste gevoel moet u dat eigenlijk beleven. In beide gevallen, zowel bij houtstapelbouw als houtskeletbouw heeft het huis een natuurlijke uitstraling. Dit wordt onder andere veroorzaakt door het handmatig schillen van de stammen waardoor de stammen hun specifieke uitstraling krijgen. Het leven in een houten huis geeft ook een bepaalde rust. Het brengt u terug bij de natuur. Ook om gezondheidsredenen is een loghouse een aanbeveling vanwege de goede vochtigheidsregulering waardoor er een aangenaam binnenklimaat ontstaat.

Alle huizen die op onze website staan zijn verkrijgbaar in houtstapelbouw of houtskeletbouw. Hout is een materiaal dat zich uitermate goed laat bewerken. Hierdoor is er in de houtbouw zeer veel mogelijk. Laat u vooral inspireren door de foto’s op onze website.

Duurzaamheid is een woord dat we steeds vaker terugzien. Ook in de houtbouw. Daarom zijn onze houten huizen en houten chalets gemaakt van duurzaam hout dat wordt beheerd. Dat is ook de reden dat wij u goedgekeurd en gecertificeerd hout kunnen aanbieden.

Uw keuze voor houtbouw-nederland betekent voor u:

 • Houtenhuisbouwen kan u begeleiden van a tot z
 • Houtenhuisbouwen levert kwaliteit
 • Houtenhuisbouwen werkt met gecertificeerd hout
 • Houtenhuisbouwen levert maatwerk
 • Houtenhuisbouwen werkt met houtskeletbouw en houtstapelbouw
 • Houtenhuisbouwen werkt met een architect bij u aan huis.
 • Houtenhuisbouwen heeft de benodigde expertise.
 • Houtenhuisbouwen geeft u flexibiliteit binnen ons concept.

Wilt u graag wat informatie of wilt u graag een prijsopgaaf ontvangen voor uw schetsontwerp, neem dan contact met ons op via de contactmogelijkheden op de contactpagina.

Pluspunten houtbouw
Hieronder staan een aantal punten die een overweging kunnen zijn om te kiezen voor een houten woning of chalet.

 • betaalbaar bouwen
 • milieuvriendelijk bouwen
 • een korte bouwtijd
 • een sfeervolle uitstraling
 • natuurlijke schoonheid en uitstraling
 • duurzaam en degelijk
 • onderhoudsvriendelijk
 • een gezond woonklimaat
 • flexibele bouwstijlen
 • recyclebaar
 • ecologisch verantwoord

Kosten van een houten woning of chalet
De totaalprijs van een houten woning is afhankelijk van vele verschillende factoren. Het is daarom lastig om zomaar een prijs af te geven daar er behoorlijk wat variabelen zijn die de uiteindelijke prijs bepalen.

Enkele daarvan zijn:

 • ligt er al een fundering of moet er en fundering worden aangelegd
 • zijn er al nutsvoorzieningen of moeten deze ook nog aangebracht worden
 • wat is de gewenste inhoud en indeling van de woning
 • welke soort wandafwerking
 • wat zijn de te gebruiken houtdiktes
 • wensen klant t.a.v. afwerkiningsniveau; moet de woning casco worden opgeleverd of sleutelklaar
 • locatie van de woning
 • bereikbaarheid van de bouwplaats
 • land waar gebouwd moet worden i.v.m. lokale bouweisen, wanddikte i.v.m. klimatologische omstandigheden etc.
 • complexiteit van het ontwerp
 • Door de grote keuzemogelijkheden in opleveringsniveaus van casco tot sleutelklaar bepaalt u zelf deels de prijs. Daarnaast is bouwen in hout veel goedkoper dan de traditionele bouwmethoden doordat o.a. de bouwtijd veel korter is.

Kosten houtbouw versus traditioneel bouwen
De kosten van een houten woning zijn doorgaans 5-10% lager dan bij een traditioneel gebouwde woning in steen. Grotendeels wordt dit veroorzaakt doordat er minder manuren nodig zijn voor het bouwen van een houten woning. Een ander bij komend voordeel is dat er bijna geen vertraging door regen- of vorstverlet is.  Een groot gedeelte wordt al voorbereid in de fabriek. Ook kan er meestal worden volstaan met een lichtere fundatie, en dus lagere kosten, omdat het totaal gewicht van een houten woning een stuk lager is dan van een zelfde huis in steen.

Duurzaamheid houten woning
Zowel de kwaliteit van de afwerking, de locatie van een woning of chalet en het gepleegde onderhoud aan de woning of chalet bepalen de levensduur. Afhankelijk van de houtsoort is meer of minder onderhoud nodig. De standaard woningen kunnen zeker tientallen jaren mee.

Hoewel hout een relatief licht materiaal is, is het wel een zeer sterk materiaal. Dit maakt een houten woning tot een veilig en duurzaam onderkomen. Een degelijk gebouwd houten huis is zelfs aardbeving bestendig!

Wie kiest voor een lariks afwerking aan de buitenzijde van de woning heeft nagenoeg geen onderhoud omdat lariks niet behandeld hoeft te worden. Lariks verkleurt wel na een aantal jaren hen krijgt dan een grijze kleur. Wilt u dit niet dan is het verstandig het te lakken zodat de kleur gehandhaafd blijft.

Het onderhoud van een houten woning
Het houtwerk dat zich aan de buitenzijde van de woning bevindt en in aanraking komt met  “buiten’’ wordt gebeitst en gelakt. Zo worden gevelplanken (met enkele of dubbele veer en groef) zowel aan de zijkant alsook aan de boven- en onderkant gebeitst en gelakt zodat het vocht dat tussen de naden kan komen niet direct in het hout wordt opgenomen. Hiermee wordt zowel de aansluiting tussen de planken extra beschermt en worden er geen witte naden zichtbaar bij het uitzetten en. Dit is wel het geval als er pas gebeitst/gelakt word nadat alles is gemonteerd. Dan kunt u op belangrijke plaatsen geen bescherming bieden aan het hout.

Als het hout behandeld is met een ‘halfdekkende’ beits zal de woning zo ongeveer om de vier tot zeven jaar opnieuw behandeld dienen te worden.

Transparante beits is beits die het hout goed beschermt maar niet zijn karakter verliest. Bij een transparante beits blijft u namelijk de nerven en de noesten van het hout goed zien waardoor de levendigheid bewaard blijft. Wel is het zo dat hoe donkerder de kleur, hoe beter de bescherming tegen de invloeden van de zon (UV-straling). Voor de bescherming tegen vocht en vuiligheid is er geen verschil tussen de verschillende kleuren transparante beits. Er zijn veel verschillende kleuren waarmee u uw hout een authentieke of juist ultra-moderne uitstraling kunt geven.

Wie trots is op zijn houten woning of chalet zal er zeker wat voor over hebben het hout zo goed mogelijk te onderhouden waar dat nodig is.

Dit zijn globale richtlijnen; de locatie en de weersomstandigheden ter plaatse bepalen de exacte tijds-intervallen. Het is altijd aan te raden jaarlijks een inspektie te doen en eventuele kleine scheurtjes of kiertjes welke kunnen ontstaan door het ‘zetten’ van het hout ,direct dicht te beitsen/schilderen. Verder zullen in het begin af en toe ramen en/of deuren moeten worden nagesteld die door het ‘zetten’ misschien wat minder goed sluiten.

Opleveringsnivo van een houten woning
In principe kunnen wij een woning of chalet compleet ingericht opleveren. U kunt er dan zo intrekken omdat de meubels er al staan. Uiteraard gaat dit inrichten in goed overleg met elkaar maar in principe kunnen wij dit ook verzorgen. Het is het hoogste nivo van oplevering. Veelal wordt er gekozen voor een lager nivo waarbij het laagste nivo de casco-oplevering is. Bij ons kunt u terecht voor zowel het laagste nivo als het hoogste nivo van oplevering en alles wat daar tussen zit. Alles is bespreekbaar.

Brandveiligheid houten woning
Een houten huis of chalet is vaak veel brandveiliger dan men denkt. Hout reageert namelijk uitstekend op vuur en hitte. Hierdoor wordt een een houtskoollaag gevormd dat daarna een soort van hitteschildt vormt. Het oppervlak verkoolt, terwijl het daaronder liggende hout zijn stabiliteit veel langer behoudt dan een traditioneel gebouwde woning. Door dat het hout dus langer zijn stabiliteit bewaart is er meer tijd om de mensen uit een brandend huis te evacueren. Bovendien komen er bij brand van hout weinig giftige gassen vrij.

Een veel gestelde vraag is of de brandverzekering voor een houten woning duurder is dan voor een traditioneel gebouwde woning? Nee, dit is niet het geval. De premie voor de brandverzekering is nagenoeg gelijk aan de premie die u zou betalen voor de brandverzekering van een stenen huis. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de doorgaans veel lagere herbouwwaarde van de woning.

Voorschriften voor een houten woning of houten chalet
In Nederland moet iedere woning of chalet, die gebruikt voor permanente bewoning, voldoen aan het bouwbesluit. Toch kan elke gemeente eigen specifieke voorschriften hebben waar aan moet worden voldaan. Maar ook niet elke gemeente staat het bouwen van een houten woning of chalet echter toe. Veelal moeten de woningen of chalets op vrijgegeven kavels voldoen aan een bepaald beeld en moeten ze gebouwd worden in de materialen, stijl en kleuren die de gemeente voor schrijft.

Toch zien we gelukkig steeds meer dat het bouwen in hout juist gestimuleerd wordt. Met het oog op de milieutechnische en ecologische voordelen van bouwen in hout en met het oog op duurzaamheid zal ook in toekomst deze bouwwijze zeer waarschijnlijk vaker gestimuleerd gaan worden door gemeenten.

Behalve in Nederland bouwen wij ook in een aantal landen in Europa waar de voorwaarden voor het plaatsen van een houten huis vaak een stuk ruimer en eenvoudiger zijn dan in Nederland.

Verkoop houten woning
Omdat een houten woning voor veel mensen toch iets speciaals is, geeft dit de woning een meerwaarde. Zeker in deze tijden van mileubesef en de drang naar ecologisch verantwoord en Co2 neutraal bouwen, spreekt een houten huis zeer tot de verbeelding. Hoeveel deze waarde zal zijn wordt bepaald door een taxateur. Een taxateur bepaalt aan de hand van diverse gegevens de verkoopwaarde.

Wandafwerking van een houten woning
Niet alleen voor de buitenzijde maar ook voor de binnenzijde van de woning heeft u keuze uit zeer veel afwerkingsmogelijkheden. U kunt ervoor kiezen om de wanden te bekleden met bijvoorbeeld gipsplaten met een stuclaag erop gezet maar u kunt ook kiezen het hout  juist zichtbaar en op kleur te laten door het alleen te kleurloos te lakken maar u kunt het hout ook van een kleur voorzien.

Elke vorm van afwerking is mogelijk. Dus ook modern ogende, glad afgewerkte wanden. Hiervoor kunnen de wanden o.a. bekleed worden met gipsplaat en worden gestuced. Ook steenstrips, verf en tegels zijn mogelijk.

Ook de buitenkant van de woning hoeft niet geheel van hout te zijn. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld gedeeltelijke afwerking in pleisterwerk aangebracht op voorzetwanden in combinate met hout. Zie hiervoor de voorbeelden bij “ stucadoor’’.

Zelf opbouwen van een houten woning
Hoewel dit wel tot de mogelijkheden behoort zullen we dit bij de grotere huizen zeker niet adviseren.

Om een (houten) woning  zelf op te bouwen zijn twee zaken belangrijk. Te weten:

 1. beschikt u over voldoende aaneengesloten tijd om uw woning geheel zelf te bouwen en
 2. beschikt u over voldoende bouwtechnisch inzicht om een dergelijke klus te klaren.

Bij het zelf opbouwen kunt u natuurlijk wel kosten besparen. Een nadeel hiervan is dat garantie op de woning vervalt. U bent dus zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van de woning en eventuele gevolgen naderhand.

Als u liever toch wat hulp wilt tijdens het opbouwen, dan is zelf opbouwen onder begeleiding en assistentie van een begeleider ook mogelijk.

Ontwerptekening houten woning
Om een globale prijs af te geven is het belangrijk de hoofdmaten te weten. Maar dit heeft niet de voorkeur.  U heeft natuurlijk het liefst een prijs die zo dicht mogelijk de toekomstige werkelijkheid benadert. En daar is wel meer voor nodig dan een paar hoofdmaten. Kiest u toch voor een schatting dan kan de werkelijke prijs er behoorlijk naast zitten zowel positief als negatief. Het allerbeste is om uw woning uit te werken samen met u en een van onze architecten. Zie hiervoor onze werkwijze.

Hoewel er op de website veel woningen en chalets staan kan er altijd een eigen ontwerp ingediend worden. Mocht er een houten huis of houten chalet bij staan die één op één gebruikt kan worden dan scheelt dat natuurlijk in de kosten. Toch blijkt in de praktijk vaak dat men liever een eigen indeling en vorm kiest. Voor ons is dat geen enkel probleem. Laat u vooral inspireren door de vele voorbeelden op deze website.

Voor de houtbouw wordt de bouwtekening afgestemd op uw specifieke wensen. Wij maken hiervoor gebruik van geavanceerd teken- en ontwerpsoftware (CAD) speciaal ontwikkeld voor houtbouw.

Levertijd van een houten woning
Afhankelijk van de (weers)omstandigheden en de grootte van de woning of het chalet is de opbouwtijd doorgaans tussen de twee en de acht weken (excl. de tijd voor de aanleg van de fundering waar u of een andere partij doorgaans zelf zorg voor draagt en uiteraard het verkrijgen van de benodigde vergunningen). Uiteraard kan deze periode enigszins worden beïnvloed door inschakeling van meer mankracht.

Houtsoorten
Bij houtskeletbouw wordt het skeletframe voornamelijk in vurenhout opgetrokken. Dit is hout van hoogwaardige kwaliteit die de basis cq het skelet vormt van de woning.

Voor de afwerking  aan de buiten- en binnenzijde kunnen er diverse houtsoorten gebruikt worden. De woningen en chalets worden standaard aangeboden met de buiten- en binnenzijde afgewerkt met vurenhout (abies alba). Maar ook kan er gekozen worden voor bijv lariks, wit-eik.

Na het zagen en drogen van het hout wordt het hout ook direct behandelt tegen ongedierte en wordt het hout dat gebruikt wordt voor het skeletframe ook behandeld tegen brandvertraging.

Woningtype
Het bepalen over hoe u de woning er uit wil laten zien is afhankelijk van uw wensen en ideeën. Het is dan ook verstandig om eerst uw wensen op een rijtje te zetten. Op basis van deze wensen zou u vast een eerste opzet kunnen maken de toekomstige woning of chalet. Als u dit eerste ontwerp naar ons opstuurt kunnen wij een schatting maken van de kosten. Een andere unieke optie is dat wij met één van onze architecten bij u thuis komen om met elkaar uw houten huis of houten chalet op te zetten. We kunnen dan direct en één op één de voor- en nadelen met elkaar bespreken.

Aankoop kavel
Voor u een kavel gaat kopen is het belangrijk wat uw woonwensen zijn. Denk hier vooraf goed over na. En als u een kavel op het oog heeft is het goed om eerst eens bij de gemeente te informeren of deze welwillend staat tegenover een houten woning. Daarnaast dient u na te gaan wat de bouwvoorwaarden zijn die gelden voor de betreffende kavel. Zo is het van belang te weten wat de maximale inhoudsmaat van de woning is, wat de maximale nokhoogte is, of er eisen zijn aan de te gebruiken materialen of dakbedekkingen etc. Dit kan van gemeente tot gemeente sterk verschillen.

Locatie kavel
Of een locatie niet wel of niet makkelijk toegankelijk is, is bij ons geen probleem. Zo hebben wij een woning gebouwd boven in de bergen met een helicopter. Deze opdracht was geen probleem, wel een uitdaging. Maar dat geldt voor elke woning of chalet. De locatie van het kavel kan het natuurlijk wel wat lastiger maken. Ook word er gekeken naar de klimaatomstandigheden, luchtvochtigheid etc. Dit kan per land behoorlijk verschillen. Zo is het in zuidelijke landen zoals bijv Italie in de zomer veel warmer dan bijvoorbeeld in Nederland. Met ons houtskeletbouwsysteem is dat geen enkel probleem. Wij passen de woning aan op de klimaatomstandigheden van de bouwlocatie.

Geisoleerde wanden met 30cm isolatie is geen enkel probleem. De totale buitenwand is dan ongeveer 40cm. Zie daarvoor bij duurzaam bouwen bij buitenwanden.

houtenhuizen-hhwd01

Nederland en Europa
De woningen en chalets die door ons gebouwd worden kunnen geplaatst worden in heel Europa. Italië, Frankrijk, Belgie en Nederland zijn een aantal landen waar al diverse woningen en/of chalets zijn gebouwd. Wij hebben daarin internationale ervaring.

Zonne-panelen
Zonne-panelen is een absolute aanrader evenals zonneboilers/buizen en of warmtepompen. Deze kunnen er voor zorgen dat u geheel onafhankelijk kunt zijn op het gebied van energie. Lees hierover meer op onze pagina “duurzaam bouwen’’ wat er allemaal mogelijk is op het gebied van duurzaam bouwen.

Dakbedekking
In principe is elke vorm van dakbedekking mogelijk. Of u nu shingels wilt, of dakpannen, of dakpanplaten, of eiken daksingles of riet! Elk dak wordt dusdanig gebouwd dat het sterk genoeg is voor de dakbedekking. Elk type dakbedekking heeft ook weer zn eigen uitstraling in combinatie met het houten huis of houten chalet.

Dakkapel
Het plaatsen van dakramen of dakkapellen is in principe altijd mogelijk. Het kan zijn dat een gemeente een voorschrift heeft voor de bouwvorm van het dak. Om dan ruimte te winnen en het leefoppervlak te vergroten kan gekozen worden voor een dakkapel.

Ook geeft een dakkapel of een dakraam weer een andere uitstraling aan de woning dan alleen een pannendak.

Isolatie van de woning
Voor een goed geisoleerde woning raadden wij een houten woning in houtskeletbouw aan.  een dergelijke woning kan zeer goed geisoleerd worden zodanig dat ruimschoots kan worden voldaan aan de te behalen isolatienormen. Afhankelijk van de gebruikte houtdiktes voor het skeletframe en het soort isolatiematerialen worden eenvoudig EPC waardes van minder dan 0,4 behaald.

Behalve dat er goed geisoleerd kan worden heeft een houten woning ook een uitstekende warmte-isolatie. Het warmte-isolerende vermogen is maar liefst zes maal groter dan bij de traditionele baksteenbouw en twaalf maal groter dan betonbouw.

Wanneer een stenen huis in de winter wordt opgewarmd, nemen de wanden eerst een groot deel van de warmte op. Bij houtbouw wordt de binnenlucht echter meteen verwarmd, omdat hout veel minder massa heeft dan steen. In combinatie met goede isolatie, resulteert dit in een warm huis in de winter en een lagere energierekening. In de zomer is een houten huis, door deze redenen, juist koel. Anders dan stenen, houdt het hout zelf nauwelijks warmte vast, waardoor de woning snel afkoelt.

Afhankelijk van de plaats waar de woning wordt gebouwd, kan het aan te bevelen zijn de woning op een aangepaste wijze te bouwen, bijvoorbeeld in hout-spouw-bouw met daar tussen isolatiemateriaal. Dit is echter voornamelijk bedoeld voor extreem koude omstandigheden.

Ook kan gekozen worden voor een extra isolatielaag aan de binnenzijde van de woning, welke dan weer naar wens kan worden afgewerkt met hout of bijvoorbeeld gips. Een andere optie bij houtskeletbouw is dat er bijvoorbeeld een extra geluidsisolatie kan worden voorzien mocht dat wenselijk zijn.

Vloerverwarming
Omdat vaak gekozen wordt voor een tegelvloer op de begane grond is vloerverwarming een goede mogelijkheid. Het geeft een goede warmteverdeling en geeft geen gevaar voor het kromtrekken en openstaan van een houten vloer.

Kwaliteit kozijnen en beglazing
In de woningen en chalets word standaard HR++ glas gebruikt. Ook plaatsen wij in de woningen standaard draai-kiepdramen. Het glas kan geleverd worden zonder roede, tussen het glas, maar ook met roede-verdeling tussen het glas.Dit is dan een kunststof materiaal met of zonder houtnerf en kan in diverse kleuren geleverd worden. Optioneel kan gekozen worden voor triple-glas. Het beslag is van Duitse makelij en voldoet aan de Nederlandse normen van het bouwbesluit en kan ook geleverd worden met politiekeurmerk. Optioneel kan er ook gekozen worden voor optimale veiligheid klasse 3.

Milieu
Omdat er voornamelijke met natuurlijke materialen gewerkt heeft dit als gevolg een lage milieubelasting. Bovendien is houtafval her te gebruiken of te composteren. Hierdoor kan in principe C02-neutraal gebouwd worden.

De verwerking van hout vraagt zo’n zes keer minder energie dan die van beton en twintig keer minder energie dan die van staal. Daarnaast heeft hout een goede isolerende waarde, waardoor het energieverbruik minimaal is.

Hout is bovendien het enige bouwmateriaal dat gebruikt kan worden zonder definitieve aantasting van de natuur (mits er uiteraard herbebossing plaatsvindt). De bomen helpen tijdens hun groei de hoeveelheid kooldioxide in de lucht te verminderen. Door gebruik te maken van hout helpen we dus indirect het broeikaseffect te verminderen.

Hout leeft en creëert een aangename woonomgeving. In een houten woning ontstaat een goed leefklimaat, d.w.z. een goede balans tussen vochtigheid en frisse lucht. Hout heeft namelijk een vochtregulerende werken wat een positieve uitwerking heeft op de gezondheid.

FSC hout
Het het hout dat wij gebruiken voor onze woningen en chalets komt uit de bossen/bergen van transilvanie.  Deze bossen worden beheerd door Ro-silva. Hierdoor wordt er op een verantwoorde en zorgvuldige wijze met het bos/hout omgegaan en wordt er gezorgd voor nieuwe aanplanting. Wij werken dan ook met gecertificeerd FSC hout.

Opbouw
Voor zowel houtskeletbouw als houtstapelbouw raden wij veelal aan om dit door ons te laten uitvoeren. De afwerking kan wel in eigen beheer gedaan worden. De reden dat wij de opbouw veelal zelf willen uitvoeren is vanwege de zekerheid van het eindresultaat en het voorkomen van teleurstellingen. Het opbouwen van een houten woning, of dit nu in houtstapelbouw of in houtskeletbouw is,  is geen gemakkelijke opgave en vraagt een behoorlijke dosis ervaring. Een kleine vergissing in het begin kan grote gevolgen hebben op het eind.

Bouwmethodes
De bouwmethodes die wij kunnen bieden zijn houtstapelbouw en houtskeletbouw.Beide hebben zo hun eigen kenmerken en uitstraling.
Bij de houtstapelbouwmethode werken we met ronde stammen die handmatig geschilde worden (handcrafted) zodat ze netjes in elkaar passen. Hierdoor is elke log uniek. Deze bouwmethode geeft een robuust uiterlijk met een natuurlijke uitstraling.

Bij de houtskeletbouwmethode wordt gewerkt met een skeletframe dat de basis vormt, het hart van de woning. Tegen dit skeletframe wordt aan beide zijden de wandafwerking voorzien. Uiteraard kan een houtskeletbouw frame zeer goed geisoleerd worden en worden voorzien van spouwruimtes.