Informatie Houtskeletbouw

Waarom houtskeletbouw kiezen?
Een compleet* gebouwd huis of chalet in houtskeletbouw heeft een aantal belangrijke voordelen. Deze voordelen komen voort doordat het bouwen in houtskeletbouw zeer veel mogelijkheden biedt en gewoon de beste keus is voor een houten woning.

houtskeletbouw-hskwd01Doorsnede van een skeletbouwwand.

(* met compleet wordt hier verstaan dat de buitenwandafwerking ook wordt gedaan met houtafwerking of een stuc-afwerking.)

  • Een houten huis of houten chalet in houtskeletbouw geeft wooncomfort
    Wie kiest om te gaan wonen in een houten huis kiest dan ook vaak een lifestyle. Om dat hout goede isolerende eigenschappen heeft in combinatie met geisoleerde wanden bespaart u jaarlijks op uw energiekosten, hetgeen met de huidige energie-prijsstijgingen een groot voordeel is. Een houten huis is zomers koel en ´s winters aangenaam warm. Dit komt omdat een houtskeletbouwwoning “anders warm” aanvoelt. De wanden en het dak zijn gevuld met isolatie. Dit levert een constante aangename temperatuur.
  • Een houten huis of houten chalet in houtskeletbouw heeft uitstraling
    Een houten huis of houten chalet in houtskeletbouw heeft altijd een unieke uitstraling. Met hout zijn vele vormen en variaties mogelijk. U kunt dat zien bij de vele voorbeelden op deze website.

houtskeletbouw-hskwd02

Een prachtig houten huis met geweldige uitstraling.

  • Een houten huis of houten chalet in houtskeletbouw is licht bouwen
    Een houtskeletbouwwoning is ongeveer 20%-25% lichter dan de traditionele bouw in steen. Hierdoor kunt er mogelijk weer bespaard worden op de funderingskosten doordat deze lichter uitgevoerd kan worden.
  • Een houten huis of houten chalet in houtskeletbouw heeft een snelle bouwtijd
    In de fabriek worden de wanden deels geprefabriceerd. Op deze wijze is het mogelijk om in een relatief korte tijd de woning al overeind te hebben staan en al met de afwerking te beginnen. Een mobiele kraan is dan meestal alleen de eerste dagen nodig voor het lossen en het neerzetten van het houtskelebouw framewerk.
    Houtskeletbouw is een snelle bouwmethode. Na het opzetten zal de woning normaliter binnen een tijdsbestek van tien tot twaalf weken geheel klaar zijn. Een HSB-woning is dus sneller voor bewoning gereed dan een woning die traditioneel gebouwd wordt. Door de snelle bouwtijd wordt dan ook bespaard op de kosten voor de bouwrente.
  • Een houten huis of houten chalet in houtskeletbouw wordt droog gebouwd
    Doordat de productie voor een groot deel plaats vindt in de fabriek vervalt deze tijd op de bouwplaats. Hierdoor levert onze houtskeletbouw tijdswinst op en het komt de kwaliteit van de bouwmaterialen ten goede.
  • Een houten huis of houten chalet in houtskeletbouw is oog hebben voor duurzaamheid
    Duurzaam bouwen is zeer goed mogelijk met hout omdat dit een uiterst duurzaam materiaal is dat honderden jaren mee kan gaan.

 houtskeletbouw-hskwd03Een voorbeeld van een houten huis dat al een paar honder jaar staat.

Het productie- en bouwproces is een stuk milieuvriendelijker dan de traditionele bouw. Hout is een vernieuwbare grondstof zonder schadelijk productieproces. Dat kan van de meeste andere bouwmaterialen -ondanks goede bedoelingen- niet gezegd worden!

Aangezien duurzaamheid een belangrijk thema is hebben wij hiervoor een aparte overzichtspagina.

Hier staan diverse onderwerpen die voor u van belang kunnen zijn en te maken hebben met het thema duurzaam bouwen.

  • Een houten huis of houten chalet in houtskeletbouw is betaalbaar
    Een houten woning in houtskeletbouw is gemiddeld genomen 5%-10% goedkoper dan de traditionele bouw. Dit hangt natuurlijk wel af van het ontwerp en technische uitvoering. Elk stenen of houten huis of chalet is zo duur te maken als men zelf wil.
  • Een houten huis of houten chalet in houtskeletbouw heeft een flexibele bouwstijl
    Voor een ontwerp heeft u alle ontwerpvrijheid. Of het nu een eenvoudige woning is of een complexe woning, voor welke woning geldt dat het ontwerp getoetst dient te worden en qua berekeningen etc moet kloppen. De ontwerpvrijheid is vrijwel onbeperkt. Of u nu kiest voor verschillende hoeken of een ronde vorm, alles is bespreekbaar. Mocht er in een later stadium sprake zijn van een aanpassing of aanbouw dan kan dit veelal in dezelfde bouwstijl. Bij een interne aanpassing is het zelfs mogelijk om materialen te hergebruiken.

Houtsoorten bij houtskeletbouw
Bij de houtskeletbouw zijn er verschillende houtsoorten die ieder zo hun toepassing hebben. Voor het houtskeletbouw framewerk gebruiken we een goede vurenhout. (Abies alba) en deze houtsoort vormt een goede en solide basis voor uw woning of chalet. Als u voorkeur heeft voor andere houtsoorten is dat uiteraard bespreekbaar en kunnen we kijken naar de haalbaarheid hiervan.

Aan de buitenzijde hebben wij standaard een afwerking die wordt uitgevoerd met vurenhouten logs van vier cm die behandeld is met beits en lak. Maar u kan ook kiezen voor een lariksafwerking die zowel onbehandeld als behandeld aangebracht kan worden. Ook een potdekselafwerking behoort tot de mogelijkheden. Dat geeft weer een compleet andere uitstraling dan gestapelde logs. U ziet, er zijn vele mogelijkheden voor de afwerking in hout van de buitengevel van een woning of chalet in houtskeletbouw.

Ook voor de binnenwandafwerking zijn er diverse mogelijkheden. Zo kunt u kiezen voor een houten binnenwandafwerking of een afwerking met gipsplaten die u naderhand zelf nog kunt afwerken met een stuclaag.

Wat houtkeuze leveren wij vuren wandbekleding maar ook wit-eiken wandbekleding. Het wit-eik is een kwalitatief zeer hoogwaardig product met een zeer chique uitstraling zoals u kunt zien op onderstaande afbeelding.

houtskeletbouw-hskwd04Wit-eik

 Isolatiematerialen bij houtskeletbouw
Een groot voordeel van houtskeletbouw zijn de goede isolatiemogelijkheden. Het type en de dikte zijn medebepalend voor de EPC-waarde. Met de gangbare isolatiematerialen is de dikte maatgevend. Hoe dikker hoe beter. Er zijn ook andere isolatiematerialen die met een dunnere laagdikte een hogere isolatiewaarde halen. Dit is een afweging in het kostenplaatje. Wij werken veelal met natuurlijke isolatiematerialen. Standaard werken wij met een minerale wol maar ook andere materialen worden door ons gebruikt of kunen gebruikt worden zoals:

  • Schapenwol
  • Houtvezel
  • Thermo-hennep
  • Gerecycled katoen
  • Papiervlokken
  • Vlas
  • Cellulose

Ramen en deuren bij houtskeletbouw
Over de kwaliteit van ramen en deuren hoeft u zich bij ons geen zorgen te maken. Deze zijn van een zeer goede kwaliteit. Wij kunnen ramen en deuren leveren in elke gewenste maat en vorm. In onze houten woningen werken wij standaard met HR++ glas voor de ramen en deuren.

Het is moeilijk om kwaliteit in woorden te vangen. Maar woorden zoals passie, vakmanschap en liefde voor het vak, waarborgen een goede kwaliteit. Al onze ramen en deuren voldoen aan het Nederlandse bouwbesluit.

Onze ramen en deuren kunnen worden geleverd in enkel-, dubbel- en tripelglas. Afhankelijk van de functie en de gestelde eisen die worden gevraagd. In onze houten huizen worden standaard draai-kiepramen geleverd met duits hang- en sluitwerk. Dit hang en sluitwerk is van een zeer degelijke kwaliteit en ook deze voldoen aan de gestelde normen.

Hebt u eigen wensen en voorkeuren voor ramen en deuren? Maak het ons bekend en wij zorgen voor de uitvoering hiervan. Ook voor ramen en deuren geldt dat er zeer veel mogelijk is.

Glas
Voor houten huizen zijn er diverse keuzemogelijkheden voor glas cq glas-isolatie. Standaard leveren wij onze houten huizen, voor zowel de houtskeletbouw als de houtstapelbouw, met HR++ glas.

De onderstaande soorten isolerend glas kunnen door ons worden geleverd.

  • Gewoon dubbel glas
  • HR+ glas
  • HR++glas
  • HR+++glas* (zie ook onze pagina “duurzaam bouwen””.

houtskeletbouw-hskwd05

Principe werking van dubbel glas.

Keuze glas-isolatie

De zogeheten U-waarde van het glas bepaalt hoe goed uw glas isoleert. Hoe lager deze waarde hoe beter de isolerende werking. HR+++ glas is uit oogpunt van energiebesparing de beste keuze. Maar vanwege de hoge kosten wordt het alleen gebruikt voor woningen waarin de hoogste energiebesparing wordt nagestreefd. In passieve woningen of nul-energie woningen wordt dit dan ook veelal gebruikt. HR++ glas biedt bijna net zo’n hoge energiebesparing, maar tegen lagere kosten. HR++ wordt dan ook het meest gebruikt.

Afwerking
Onze afwerking in de houtskeletbouw is van een zeer hoog niveau. Zowel aan de buitenzijde als aan de binnenzijde wordt deze afwerking zorgvuldig gedaan. Op onderstaande foto ziet u een afwerking met daarbij de keuze van de klant om plafondbalken in het zicht te hebben. Deze plafondbalken worden door onze vakmensen netjes afgewerkt.

houtskeletbouw-hskwd06Zeer complete afwerking

 Architect bij houtskeletbouw
Voor het ontwerpen van een (houten) huis is het nodig dat het huis uitgewerkt wordt op tekening. Deze tekeningen zijn allereerst nodig voor de aanvraag van een vergunning. Wij kunnen u van de benodigde tekeningen voorzien voor de aanvraag van een vergunning.

Ook bieden wij onze klanten de optie om een één op één contact te hebben met de architect bij u thuis. Deze kan dan in een persoonlijk gesprek de wensen bespreken en voor zover mogelijk zoveel mogelijk verwerken in een eerste tekening. Het grote voordeel is dat de toekomstige woning of chalet direct zichtbaar wordt en in overleg aanpassingen gemaakt kunnen worden. Deze gesprekken worden altijd zeer gewaardeerd.

houtskeletbouw-hskwd07

Van schets tot defintief ontwerp

 Uw voordelen met onze houtskeletbouw op een rij

  • U heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
  • U heeft een constructief hoogwaardige bouwmethode
  • Verschillende bouwstijlen en indelingen zijn persoonlijk in te vullen
  • Een korte bouwtijd en dat betekent minder bouwrenteverlies
    De dak-houtskeletbouw elementen bij woningen zijn standaard voorzien van 200 mm isolatie
  • De houten woningen worden standaard uitgevoerd met HR++ isolatie glas
  • U heeft lagere energiekosten door optimale isolatie
  • Een houten huis is duurzaam en milieuvriendelijk
  • Het is een droge bouwmethode
  • Een houten huis heeft een gezond leefklimaat
  • Uitstekende geluidsisolatie
  • Zekerheid van kwaliteit
  • Hoge brandwerende kwaliteiten
  • De woningen kunnen worden voorzien van hang- en sluitwerk met politiekeurmerk veilig wonen
  • Met ons heeft u een betrouwbare bouwpartner die ook nazorg verleent indien dat nodig is.

Casco-woning, combinatie casco/sleutelkaar, of sleutelklaar.
Wij kunnen u diverse opties aanbieden van casco-woning tot sleutelklaar en alles wat daar tussenzit.

Casco woningbouw
Een woning of chalet laten bouwen is een hele investering, maar als u toch de beste kwaliteit voor een lage prijs wilt, en u bent zelf handig of u kunt gebruik maken van handige en behulpzame mensen in uw omgeving, dan is casco woningbouw wellicht iets voor u. In het geval van casco woningbouw verzorgt u zelf de uiteindelijke aftimmering en inrichting die u zelf kunt bepalen.

Casco-bouw wil zeggen dat wij de ruwe bouw doen en u de afwerking voor eigen rekening uitvoert. Wij bouwen de woning zover dat deze wind- en waterdicht is. De dakpannen zijn dan gelegd en kozijnen, ramen, deuren en glaswerk in de buitengevel zijn dan geplaatst.
De werkzaamheden die normaal gesproken vallen onder de afbouwfase zullen dan door u zelf geregeld moeten worden. U moet dus rekening houden met binnen- en buitenwandafwerkingen van de gevels, binnendeurkozijnen met deuren, afwerkvloeren, stucwerk, installatiewerk, tegelwerk, sanitair, aftimmerwerk, schilderwerk, de trap en andere bijkomende werkzaamheden die voor uw eigen rekening komen.
Houd er rekening mee dat het bouwen van al deze onderdelen veel tijd kost en specialistische kennis vergt als u het zelf wilt doen. Als u het uitbesteedt, krijgt u te maken met veel verschillende toeleveranciers en veel onoverzichtelijk papierwerk.
Kortom: Pas op voor verkeerde zuinigheid, want u bent zelf verantwoordelijk voor de in eigen beheer uitgevoerde werkzaamheden.

Een combinatie van cascobouw / sleutelklaar bij houtskeletbouw
Natuurlijk heeft u bij ons de mogelijkheid om te kijken naar een andere variant van oplevering. In een gezamelijk overleg kunnen we dan kijken welke werkzaamheden u in eigen beheer wilt uitvoeren en welke werkzaamheden u door ons wilt laten uitvoeren.

Sleutelklaar
Sleutelklaar wordt door bouwend Nederland verschillend geïnterpreteerd. Grofweg betekent het dat de woning geheel afgebouwd wordt, maar vaak blijken meerdere zaken toch niet inbegrepen te zijn. Dat geeft niet, mits maar duidelijk gemaakt wordt waar u als klant aan toe bent. Op die manier wordt u niet onaangenaam verrast. Het is een goede zaak om zorgvuldig vast te leggen welke werkzaamheden wel en niet inbegrepen zijn.

Nadelen van houtskeletbouw
De nadelen die men weet te noemen zijn vaak vooroordelen die met enige kennis van houtskeletbouw voldoende kunnen worden gepareerd.

Hieronder wat nadelen van houtskeletbouw met daarbij mogelijke oplossingen.

  • In een houtskeletbouw zijn de verdiepingsvloeren gehorig! Bij te weinig aandacht voor dit gegeven kan het inderdaad voorkomen dat verdiepingsvloeren gehorig zijn. Toch is dit probleem simpel te ondervangen door een rubber laag onder de vloer.Hierdoor kan contactgeluid zeer sterk vermindert worden.
  • Een houten woning vergt veel onderhoud! nee, het houtskeletbouw framewerk zit droog weggewerkt en daar is geen onderhoud voor nodig. Wat de buitengevel betreft kan deze wel meer onderhoud vergen dan een stenen woning. Maar er zijn voor de afwerking van de buitengevel ook houtsoorten die nauwelijks onderhoud vergen. Wel belangrijk is de waterafvoer. Het hout mag niet vochtig kunnen blijven. De detaillering is dan ook erg belangrijk maar bij ons in goede handen.
  • Een houten huis krimpt! ja, het klopt dat een houten huis of chalet krimpt. Een houten huis zal na oplevering verder indrogen waardoor het huis inzakt. Hier wordt tijdens het productieproces rekening mee gehouden zodat u daar geen zorgen om hoeft te maken. Het is een vaststaand gegeven waar normaal gesproken geen problemen van komen.

Als gevolg van onvoldoende kennis over houtskeletbouw gebeurt het wel eens dat veronderstelde nadelen in feite geen echte nadelen.

houtskeletbouw-hskwd08