Informatie Houtstapelbouw

Waarom zou u kiezen voor een woning of chalet van rondstam?

 • Een rondstam woning of chalet heeft een unieke en robuuste uitstraling
 • Een rondstam woning of chalet is zeer gezond om in te wonen. Dit wordt veroorzaakt door de goede vochtregulerende werking van het hout
 • Een rondstam woning of chalet is zeer duurzaam
 • Een rondstam woning of chalet is zeer sfeervol om in te wonen of te recreëren
 • Een rondstam woning of chalet hoeft zeker niet duurder te zijn dan een huis uit baksteen
 • Een rondstam woning of chalet kan worden voorzien van alle gemakken en comfort die u maar wenst
 • Een rondstam woning of chalet is te bouwen in allerlei vormen

Handmatig bewerkte ronde stammen (handcrafted logs).
Bij houtstapelbouw wordt door ons handmatig geschilde stammen gebruikt. Ook wel handcrafted logs genoemd. De door vakkundige met de hand geschilde logs geven een houten huis of houten chalet een robuuste en natuurlijke uitstraling.

hstc Slatina 2De massieve houten muren van rondstam woningen of chalets hebben een grote warmtecapaciteit. Het grote  voordeel hiervan is dat de temperatuur binnen in de woning of chalet nooit snel zal stijgen of dalen. Dat gebeurt op een zeer langzame wijze. Hierdoor is het in een loghuis zomers heerlijk koel en in de winter lekker behaaglijk en aangenaam toeven.

Een ander voordeel van rondstamchalets is het feit dat in dit type woningen of chalets de luchtstroom binnen de normale waarden blijft door het gebruik van natuurlijke materialen. Dit voorkomt statische elektriciteit en zwevend stof. Voor astmatische patiënten is het daarom juist voor hen zeer aangenaam leven in een houtstapelbouw woning of chalet. Kortom, redenen genoeg om te kiezen voor een rondstam woning of chalet.

hstc Slatina 3

De productie van rondstam huizen en chalets.
Als de geselecteerde bomen gekapt zijn worden deze eerst een aantal weken luchtgedroogd. Een boom heeft, als deze gekapt is, een behoorlijk percentage aan vocht in zich. Door de stammen in de lucht te drogen word dit percentage sterk vermindert en gebeurt dit op een natuurlijke manier. Na de luchtdroging worden de stammen bewerkt. Met de hand worden deze logs vakkundig passend op elkaar gemaakt. Alle wanden, dakdragers en gordingen worden gemaakt op de productielocatie. Daarna worden de logs genummerd en wordt het geheel weer uit elkaar gehaald en getransporteerd naar de bouwlocatie. Hier wordt alles weer op volgorde op elkaar gestapeld. Als de ruwbouw staat kan met de verdere afbouw begonnen worden. Het dak(beschot) kan aangebracht worden en eventueel worden voorzien van isolatie.

Doordat de stammen luchtgedroogd zijn zullen deze op locatie nog verder indrogen. Dit heeft als gevolg dat het gehele chalet of huis zal krimpen doordat de balken iets kleiner worden in diameter. Met de plaatsing van de ramen en deuren wordt hier uiteraard rekening mee gehouden en kan dit proces van indrogen op een veilige manier plaatsvinden zonder dat u het merkt.

Prijsbepaling
Het bepalen van een prijs voor een rondstam woningen of chalet zoals op de website of van uw eigen ontwerp hangt af van een groot aantal factoren. Te denken valt aan:

 • Wat is de houtsoort die wordt toegepast? spar, den, grenen of lariks
 • Welke gemidd. diameters wordt toegepast? ø20-ø25-ø28-ø30-ø35
 • Het aantal ramen en deuren
 • Glassoort: enkel- dubbel- of tripple glas.
 • Het aantal kamers
 • Trappen
 • Balkonnen
 • Type dakbedekking
 • Hemelwaterafvoer

Al met al dus een behoorlijk aantal variabelen die de prijs bepalen.

Flexibiliteit
Voor huizen of chalets in houtstapelbouw met ronde stammen die handmatig geschild zijn, handcrafted logs, bent u bij ons op het juiste adres. Wij maken iedere woning of chalet op maat. Op onze website staat een schitterende foto van een chalet “Slatina”. Dit chalet kunnen wij zonder problemen voor u aanpassen naar de gewenste lengte of breedte. Hieronder een foto van een variant van chalet ‘’Slatina’’ zoals u die op de site kunt zien.

slatina-variant-02

Duurzaamheid met houtstapelbouw
Bouwen met hout is duurzaam bouwen. We kunnen gerust stellen dat hout een uiterst duurzaam materiaal is dat vele honderden jaren meegaat. We kunnen u voorbeelden laten zien van projecten die al honderden jaren staan.

Wat is duurzaam hout?
Dat is hout dat op een verantwoorde manier geproduceerd is. Bij de productie van duurzaam hout wordt rekening gehouden met:

Het milieu
Dat betekent onder meer: het bos in stand houden. De biologische diversiteit waarborgen. Rekening houden met de gevolgen voor bodem, water, landschappen en ecosystemen. Deze balans moet niet worden verstoord door houtkap.

Gecertificeerd hout
Een certificaat is een schriftelijke verklaring waaruit blijkt dat hout volgens bepaalde criteria is geoogst en die door een onafhankelijke derde is gecontroleerd. Er zijn meerde certificaten voor duurzaam hout met ieder hun eigen criteria.

Het hout dat Ro-home levert is gecertificeerd volgens EU-nomen (FSC-hout). Het FSC certifiseringsnummer is: COD FSC: SA-FM/CoC-1470 ( www.certificareforestiera.ro). Het hout wordt beheerd door Ro-Silva en voor onze productie aangekocht.

ForestStewardshipCouncil(FSC)
FSC is een internationale organisatie zonder winstoogmerk. FSC, opgericht in 1993, is het enige certificatiesysteem voor hout uit duurzaam beheerde bossen dat wereldwijd gesteund wordt door boseigenaren, bedrijven, milieuorganisaties en andere maatschappelijke organisaties. Meer informatie:
http://www.fsc.org