Vloerverwarming
Vloerverwarming en duurzaam wonen
Bij passiefhuizen en passiefchalets ligt het accent op comfort en een laag energieverbruik. Daardoor staat vloerverwarming sterk in de belangstelling. Bij uitstek geschikt als combinatie met LTV, draagt vloerverwarming bij aan een behaaglijk binnenklimaat en is bovendien energiezuinig.
Ontwikkeling
Vloerverwarming is jarenlang gezien als een bijverwarming bij stenen vloeren. Echter, door de voortgaande ontwikkeling op duurzaam bouwen heeft ook de ontwikkeling van vloerverwarming niet stilgestaan. Waar vloerverwarming in het verleden vaak werd gezien als een duur en luxeproduct blijkt het bij goed geïsoleerde woningen een zeer goede mogelijkheid te zijn. Dit komt vanwege het feit dat er bij goed geïsoleerde woningen minder verwarming nodig is en dat de (vloer)temperatuur lager kan zijn. Dat gecombineerd met de trend naar energiezuinige woningen met een zo hoog mogelijk rendement én de hang naar optimaal comfort, is onmiskenbaar een enorme stimulans voor de vloerverwarming als hoofdverwarming.
Voordelen van vloerverwarming
Een belangrijke reden om de kiezen voor vloerverwarming is de gelijkmatige verwarming van de woonruimte en, dankzij de stralingswarmte, een hoog behaaglijkheidniveau bij een veel lagere luchttemperatuur (19 tot 20 graden) dan met conventionele verwarming. Door deze lagere temperatuur is er sprake van minder warmteverlies, een hoger rendement en kan er sprake zijn van een forse energiebesparing.
Ook in esthetisch opzicht is vloerverwarming een aanwinst, want het is onzichtbaar. De soms foeilelijke radiatoren kunnen dus achterweg blijven. Verder geeft vloerverwarming minder lucht- en dus stofverplaatsing. Daarmee is deze manier van verwarmen gezonder en hygiënischer dan alternatieve systemen.
En als laatste voordeel kunnen we noemen dat met een vloerverwarmingsysteem ook de (optionele) mogelijkheid bestaat om het huis te kunnen koelen. Dit gebeurt dan met behulp van gekoeld water uit bijvoorbeeld een koelmachine, een warmtepomp, of met water uit de diepere ondergrond.
Vloerverwarming en methoden
In principe zijn er twee manieren van vloerverwarming:
- door middel van elektriciteit
- door middel van warmwater
1) Een elektrische vloerverwarming bestaat uit dunne matten waarop/in de verwarmingselementen zijn gemonteerd. Een voordeel van elektrische vloerverwarming is dat deze gemakkelijk, snel en relatief goedkoop is te installeren. Het stroomverbruik is bij deze uitvoering is wel weer hoger.
2) Bij een vloerverwarming met warm water wordt de verwarmingsleiding (diameter van 16 t/m 20 mm) via een speciale regeleenheid, de verdeler, aangesloten op de bestaande CV of op een andere verwarmingsbron zoals aardwarmte gecombineerd met een warmtepomp.
Een alternatief voor het systeem met een vloerverwarmingverdeler is door een buis aan te sluiten op het retourwater van een radiator. Dit wordt veel toegepast in ruimtes waar beiden aanwezig zijn zoals badkamers.
Bij nieuwbouw worden de leidingen meestal in de betonnen ondervloer ingebed in de vorm van een spiraal of meander. Het voordeel van de spiraalvorm is dat aanvoer en retour steeds naast elkaar liggen, met als gevolg een gelijkmatiger warmteafgifte.
De verdeler
De verdeler is als het ware de verkeersregelaar en heeft als functie het warme water uit de CV-ketel of een andere bron gesegmenteerd in de verwarmingsleidingen te sturen. Het water blijft in de verwarmingsleiding circuleren tot dit zover is afgekoeld, dat de thermostaat weer warm water toevoegt.
Er zijn overigens meerdere typen verdelers in omloop, maar de belangrijkste is wel de open verdeler met circulatiepomp en vooringestelde menging. Op de verdeler kunnen meerdere groepen (2-12) worden aangesloten. De verdeler heeft een mengregeling waarmee via de aansluiting op de cv-installatie warm water wordt bijgemengd. De verschillende verwarmingsgroepen kunnen afzonderlijk worden ingeregeld en zelfs open en dicht worden geschakeld. Op deze manier is de temperatuur in elk vertrek afzonderlijk zeer nauwkeurig te regelen.
Lage temperatuurverwarming
Vloerverwarming kan uitstekend gebruikt worden icm een lage temperatuursverwarming (LTV). Dat kan met de normale CV-ketel, maar beter is de combinatie met een warmtepomp. Bij LTV met een ketel zijn de aanvoer- en de retourtemperatuur van het ketelwater beduidend lager dan de gebruikelijke waarden van conventionele verwarmingssystemen met radiatoren. De aanvoertemperatuur zal niet hoger zijn dan 55° en de retourtemperatuur ligt op maximaal 45°.
Koeling
Koeling met behulp van een ‘warm water’ vloerverwarming is mogelijk bij zowel nat- als droogbouwsystemen. Dat vereist uiteraard een aangepaste installatie en meestal wordt hierbij gebruik gemaakt van gesloten verdelers die niet mengen en speciale thermostaten. Het water wordt dan meestal indirect gekoeld door middel van grondwater afkomstig uit het primaire circuit van de grondwaterwarmtepomp. We noemen dit een vrije koeling. Het spreekt vanzelf dat het energieverbruik bij deze wijze van koeling aanzienlijk lager is dan bij een airco. Een belangrijk aandachtspunt bij koeling is wel dat de vloeren niet te koud mogen worden, anders kan er condensvorming optreden.
Elektrische vloerverwarming
Naast de keuze om te kiezen voor een vloerverwarming met warm water heeft u ook de mogelijkheid te kiezen voor een elektrische vloerverwarming.
Hierbij zijn er drie mogelijkheden
- Geaarde kabels in de vloer,
- Dunne geleidende folie die onder tapijt of laminaat kan worden aangebracht.
- Dunne verwarmingsmatten van textiel of glasvezel waarop of waarin in een zigzag patroon dun (2-3 mm) geïsoleerd weerstandsdraad is aangebracht,
Een voordeel van elektrische vloerverwarming is dat deze direct onder een plavuizen vloer of onder een dunne afwerklaag kan worden gelegd en dat de vloer er nauwelijks dikker van wordt. Hoewel in de meeste gevallen wordt geadviseerd om elektrische vloerverwarming in kleine ruimten als bijverwarming te gebruiken, kan het systeem ook als hoofdverwarming dienen. Dat vereist echter wel een capaciteit van minimaal 190W/m2 wanneer ongeveer de helft van het vloeroppervlak van elektrische vloerverwarming wordt voorzien. Dit om de badkamer op een behaaglijke temperatuur te krijgen en te houden.
Tegenwoordig is er ook nog een principe op de markt met infrarood-vloerverwarming. Deze verwarmingstechnologie werkt op basis van amorf metaal, een metaallegering die bij geleiding van spanning infraroodstraling afgeeft met een maximale warmtegeleiding. De verwarmingselementen van het vloerverwarmingssysteem bestaan uit lintelementen, stroken metaal van slechts 25 micron dik die warmte afgeven door middel van infrarood straling. Deze ultradunne stroken metaal worden verwerkt in matten of panelen.