Windenergie

Waarom windenergie
Als je als particulier groene energie wil opwekken denk je vaak direct aan zonne-energie. Windenergie voor particulieren is lang niet zo bekend. In onze winderige streken halen kleine particuliere windmolens een rendement boven de 500 kWh per jaar. De grootste modellen halen een rendement van enkele 1.000 kWh.

Beeldvorming
Door de vele grote windmolens zowel op land als in de zee en geplaatst door speciaal opgerichte bedrijven die meestal hun roots hebben bij de energieleveranciers zelf heeft menigeen de gedachte dat windmolens niet zijn weggelegd voor de particulier.Toch is dat beeld niet helemaal terecht. Dat het anders kan bewijzen onze buurlanden Frankrijk en Duitsland. Daar zijn particuliere windmolens reeds enkele jaren een alledaags beeld.

Prijs particuliere windmolen
De prijs van een windmolen voor uw eigen energiebehoefte of althans een deel daarvan begint zo ongeveer vanaf €800,-. De prijs is onder meer afhankelijk van:

  • Type windmolen (horizontale of verticale as)
  • Electronica van de windmolen
  • Grootte van de windmolen (hoe groter de rotorbladen, hoe hoger het rendement)
  • merk
  • Plaatsing door firma of zelfbouwpakket
  • Locatie van de plaatsing (dak of tuin)
  • Aansluiting
  • Onderhoudscontract en/of garantie

Opmerking: Door de bewegende onderdelen en losse plaatsing, zal een windmolen of turbine ook vlugger slijtage vertonen of zelf stuk gaan dan bijvoorbeeld zonnepanelen.

windenergie-wewd01De vereisten om een windmolen te plaatsen
Zowel in Nederland als in België is het moeilijk goedkeuring ( stedenbouwkundige vergunning ) te krijgen voor de plaatsing van particuliere windmolens. Bij sommige grotere modellen heb je zelfs een milieuvergunning nodig. Dit komt omdat je aardig in de hoogte dient te werken om een goed rendement te halen. Deze hoogte geeft mogelijk nadelen voor de omgeving en zodoende wordt een windmolen regelmatig afgekeurd bij een bestemmingsplan of bouwvergunning.

Mogelijkheden
Er zijn op de particuliere windmolenmarkt diverse soorten windmolens. Laat u hierover goed voorlichten om te kijken wat voor u de beste windmolen is. Het plaatsen van een windmolen is afhankelijk van diverse factoren. Zo moet er voldoende windaanbod zijn in de regio en moet er bijv voldoende hoogte zijn. Hoe gunstiger de omstandigheden hoe hoger de elektriciteitsopbrengst.

Besparing
Hoeveel kunt u besparen met een windmolen met een piekvermogen van ca.400W.

Als we rekenen met een gemiddelde windsnelheid van 4,5 m/s levert de molen u 325 kWh per jaar. Als de gemiddelde windsnelheid 5,5 m/s is, loopt dit op tot zelfs 550 kWh. Een gemiddeld huishouden verbruikt ca.3.300kWh per jaar. Als we rekenen met een energieprijs van ca. €0.25 per kWh dan bespaart u met deze windmolen tussen de €80,- en €140,- op uw energierekening. Rekening houdend met een stijging van de energieprijs met 8% per jaar (gemiddelde over afgelopen 5 jaar volgens CBS) dan verdient u dit systeem terug in 8 tot 12 jaar.

Hoeveel kunt u besparen met een windmolen met een piekvermogen van ca.400W.

Als we rekenen met een gemiddelde windsnelheid van 4,5 m/s levert de molen u 525 kWh per jaar. Als de gemiddelde windsnelheid 5,5 m/s is, loopt dit op tot zelfs 750 kWh. Een gemiddeld huishouden verbruikt ca.3.300kWh per jaar. Als we rekenen met een energieprijs van ca. €0.25 per kWh dan bespaart u met deze windmolen tussen de €132,- en €190,- op uw energierekening. Rekening houdend met een stijging van de energieprijs met 8% per jaar (gemiddelde over afgelopen 5 jaar volgens CBS) dan verdient u dit systeem terug in 6 tot 8 jaar.